2008. július 4., péntek

Harcsa Veronika (Quartet)


Hallatlan, hogy a legjobb dolgokról mindig lemaradok, mint a borravaló.. Sebaj, a mondás is úgy tartja: jobb későn, mint soha. A címben szereplő leányzó (és négyese) a tegnapi napig - bevallom férfiasan - tökéletesen ismeretlen volt számomra. Azért ez sem teljesen igaz, a Too Early c. számot számtalanszor hallottam az MR2-ön, csak éppen nem figyeltem rá oda, hogy kit hallgatok.. Egy biztos, Veronikára érdemes odafigyelni és ezt nem csak én látom (hallom?) így!

Harcsa Veronika 2004-ben kezdte tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszékén (hol másutt?), saját nevét viselő zenekara mellett tagja az Erik Sumo Band-nek, de olyan együtteseknek is énekelt már, mint pl. a Colorstar, a Korai Öröm, vagy a Budapest Jazz Orchestra. A közönség mellett a szakma is elismeri, példának okáért 2007-ben elnyerte a Budapest Fringe Fesztivál a "Fringe Legjobb Hangja" díját, emellett rendszeresen megjelenik fesztiválokon kishazánk berkein túl Ausztriában, Franciaországban, Németországban vagy éppen Izraelben. Akik ellátogattak idén a Volt fesztiválra, továbbá valamennyire is fogékonyak az igényes smooth jazz-re, nos ők abban a szerencsés helyzetben voltak a minap, hogy élőben hallhatták a kisasszonyt.


Azonban akik velem együtt nem voltak ott Sopronban, ne csüggedjenek - a kvartett két albuma is elérhető, név szerint a debütáló Speak Low és második, már Veronika szerzeményeit tartalmazó You Don't Know It's You. Ez utóbbi korongról származik a már emlegetett Too Early c. szám is, amely minden kétséget kizáróan a legpopulárisabb, azonban a többi 12 miatt sincs okunk panaszra, sőt! A címadó dal mellett személyes kedvencem az If You, illetve az All That You Say c. szerzemények, de mind-mind ideális társ egy jó tea mellé olvasáshoz, blog-íráshoz, vagy - egy kicsit halkabbra hangolva - nyár esti baráti beszélgetések kísérőjének; feltéve ha arra érdemes társaságba keveredsz.

Az előrelátó művésznő - nagyon okosan - az angol nyelv mellett tette le voksát, ezzel kikövezve az utat a világsiker felé, aminek vitathatatlan és első jeleként a rendkívül sikeres japán debütálást emelném ki - de csodálkoznék ha itt megállna a diadalmenet! Személy szerint nagyon szurkolok, hogy a második album még több polcra felkerüljön, azonban ne csak külföldön, hanem ami talán még ennél is fontosabb: idehaza is. Nem járja, hogy amíg Norah Jones nevét mindenki ismeri, a smooth jazz magyar üdvöskéje már korántsem kap ekkora reflektorfényt!


A hölgyemény saját honlappal is rendelkezik, de ami talán még ennél is fontosabb, a dalok.hu portálon keresztül Te is beszerezheted a második albumot, igen baráti, 1200 ft-os áron. Aki hozzám hasonlóan most ismerkedik a kortárs jazz világával, ragyogó kiindulási alapra lel a Harcsa Veronika Quartet munkásságában és akkor sincs semmi baj, ha ennél tovább már nem is merészkedünk, mert nagyon jól tudom: Verával bármikor eltölthetek egy kellemes estét a jazz selymes világában.

A szerző Vancsó Zoltán és Lenard Tamás képeivel dobta fel a bejegyzést, köszönet értük!

Nincsenek megjegyzések: